A-Talenten Sander en Rebecca in Eindhovens Dagblad

Er zijn nogal wat vooroordelen over mensen met autisme. Ze zijn goed in rekenen en alles onthouden maar omgaan met ‘gewone’ mensen en meedraaien in de maatschappij, dat gaat niet lukken. Maar klopt dat beeld wel met de werkelijkheid?

Mensen met een brein dat anders werkt dan gemiddeld (ook wel ‘neurodivers’ genoemd) komen moeilijk aan de bak. Volgens Sander Everaers is dat eeuwig zonde. Hij werkt als software engineer bij een groot ICT-bedrijf in Eindhoven. “Velen van hen kunnen een hele waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij als er wat meer rekening met hen wordt gehouden.”

Eigenlijk heeft hij niet zoveel last van zijn autisme in het dagelijks leven. “Op mijn werk krijg ik alle medewerking. En voor de rest valt het ook nogal mee. Nou ga ik ook niet meteen tegen iedereen zeggen: “Ik ben Sander en ik heb autisme. Ik wil dat ze mij eerst leren keren want er zitten veel meer facetten aan mij dan alleen die diagnose.”

“Ik ben echt niet die Rainman!” Rebecca Roost

Rebecca Roost, de vriendin van Sander die zelf ook autisme heeft, kampt er in de dagelijkse praktijk meer mee. “Mensen behandelen me vaak anders zodra ze het horen. Was er eerst begrip als ik ergens niet goed in ben, zodra ze over mijn autisme horen verandert dat: ‘O, nee. Dit is niks voor jou. Ga maar iets anders doen.’ Ineens ben ik die standaard-autist die maar iets technisch moet gaan doen. Nou, ik ben echt niet die “Rainman”, uit die film met Dustin Hoffman.”

Talent is echt een uitlaatklep

Wat hen helpt te dealen met hun autisme? Hun hobby, hun talent. Dat bracht hen bij Stichting A-Talent uit Amsterdam. Daar krijgen talenten met autisme een online podium en de kans hun talent verder uit te bouwen. “Je mag cursussen volgen op hun kosten. Ze brengen je in contact met andere talenten en dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste.”

Everaers: “Ik kreeg laat mijn diagnose, worstelde met mijn studie. Mijn talent, ik beschilder miniatuurfiguren, heeft me echt geholpen om hordes te overwinnen.” Roost doet van alles op creatief vlak. “Ik schilder, macramé, doe aan naaldvilten en maak dromenvangers. Nieuwe dingen uitproberen doet me goed.” Ook zij kan volledig opgaan in haar talent en het helpt haar als het leven soms wat tegenzit.

Verspilling van potentieel

Volgens het Nederlands Autisme Register (NAR) is 54 procent van de mensen met autisme en een gemiddelde tot hoge intelligentie momenteel werkloos. Dat is 3 keer zoveel als gemiddeld, op dit moment bijna 85.000. Volgens hoogleraar autisme Sander Begeer van de Vrije Universiteit Amsterdam is dat “… een enorme verspilling van potentieel.” Hoe zou die bron aangeboord kunnen worden?

Volgens Everaers begint alles met uitleg geven en vooroordelen weghalen. Niet focussen op onmogelijkheden. Want anders denken werkgevers al snel: ‘Oh nee, die moeten we niet inhuren. Daar is vast wat mis mee!”

Roost onderschrijft dat volledig. “Het gaat te vaak over wat er niet kan. Daar word ik wel eens verdrietig van en dan denk ik bij mezelf: hoe moet het toch met mij straks?”

Volgens de twee talenten zou het leuk zijn als meer mensen uit de regio zich zouden aansluiten bij A-Talent. “Ook daarom vertellen we hier ons verhaal. Sluit je bij ons aan, dan kunnen we hier lokaal ook iets organiseren.” Meer informatie vind je op a-talent.org

Onze talenten gaven dit interview aan het Eindhovens Dagblad. Het premium artikel op hun website is hier te lezen.

Deel dit bericht op:

Laat een bericht achter

Skip to content