ella-23

Ella Rijsdijk

Mijn naam is Ella. Ik ben dol op tekenen en knutselen en een enorme Barbie-fan. Die twee dingen combineer ik met elkaar. Als kunstenaar geef ik een eigen, unieke draai aan werken van oude meesters. Barbie speelt daar een prominente rol in. Mijn versie van Het meisje met de Parel heeft in Het Mauritshuis in Den Haag gehangen. Daar ben ik dus echt trots op, want er waren heel veel inzendingen bij die wedstrijd om je eigen interpretatie van dat kunstwerk weer te geven.

Op basis van afbeeldingen in kunstboeken richt een heel nieuw stilleven in waarin ik Barbie centraal zet. Vol overgave kies ik de Barbie die het best past en vervolgens zoek ik er stoffen bij die mooi combineren met het originele kunstwerk.

Inmiddels heb ik meer dan 200 Barbies verzameld en in mijn woning heb ik zelfs een speciale Barbie-kamer ingericht. Ik kan me van al die Barbies nog precies herinneren wat ze aanhadden toen ik ze kocht of kreeg. Er zijn nog veel meer Barbies te krijgen en daar ben ik eigenlijk altijd voor aan het sparen.

Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik op mezelf gaan wonen en dat bevalt prima. Ik ga drie dagen per week naar een dagbesteding waar we veel doen op het gebied van film, theater en kunst. Daar kan ik al mijn kunstzinnige energie kwijt. Elke ochtend beginnen we daar met dansen, om op gang te komen. En daarna gaan we bijvoorbeeld filmpjes maken, of een theaterdirecteur interviewen. Zo leren we ons te presenteren, naar buiten te treden en we maken zelfs onze eigen voorstellingen.
De andere twee dagen ben ik ook altijd in touw met van alles en nog wat. Dan heb ik tijd om met mijn eigen hobby’s aan de slag te gaan. En … om naar Michael Jackson te luisteren, want daar ben ik een enorme fan van!

Wat ik echt niet prettig vind? Als mensen me alsmaar allerlei vragen stellen omdat ze van alles van me willen weten. En dan zijn ze nog niet eens heel duidelijk, die vragen. Veel te algemeen, daar kan ik niets mee. En als mensen me opjutten, omdat ik op moet schieten … dat vind ik ook niet fijn. Ik doe alles liever op mijn eigen tempo, ook al is dat dan wat langzamer. Maar dan doe ik het wel in een keer goed!

ella-21
ella-24

Ik besef dat ik een vorm van autisme heb, maar ik ga daar niet alles aan ophangen. Ik heb bijvoorbeeld het geheugen van een olifant en kan dingen heel goed in detail bekijken. Als ik met mijn moeder een legpuzzel maak, gaat zij aan het randje beginnen, maar ik niet. Ik begin gewoon ergens middenin met een oog of zo. Dat overzicht op details heb ik en op die manier kijk ik bijvoorbeeld ook naar afbeeldingen van kunst. Ik ben er trots op dat ik dat kan, maar ik vind dat kwaliteiten van mezelf. Ik ga dat niet aan autisme toeschrijven.

Soms vind ik het wel lastig dat ik best afhankelijk ben van anderen, maar het is niet anders. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik elke dag iets bijleer en dat vind ik heel fijn.

Ik ben heel blij dat A-Talent de nadruk legt op iemands talent, op waar iemand (wel) goed in is. Want dat raakt vaak ondergesneeuwd of dat wordt als niet zo belangrijk beschouwd. En dat is het juist wel. Talent en creativiteit moet veel meer gestimuleerd worden. Op deze talentpagina kan ik echt laten zien wat ik kan. Het zou helemaal geweldig zijn als ik mijn werk vaker kon verkopen. Misschien komt dat nog wel.

 

Klik op de afbeelding binnen de galerij om de volledige afbeelding/tekst te bekijken. 

Skip to content