janyke 6

Janyke

Sporten, en met name surfen, is een grote hobby van me. Een poosje geleden heb ik drie maanden in Costa Rica gezeten en daar heb ik echt elke dag gesurft. Het was prachtig. Soms sprongen de roggen gewoon omhoog uit het water terwijl ik op een golf aan het wachten was.  Voor een natuurliefhebber als ik, is Costa Rica natuurlijk een geweldige plek om te verblijven.

Los van de prachtige natuur en allerlei soorten dieren, vond ik het ook zo fijn daar omdat het er allemaal wat rustiger aan toe gaat dan in Nederland. Ik raak daar veel minder snel overprikkeld. De eerste keer dat ik er kwam was tijdens een surfkamp en toen dacht ik bij mezelf: waarom zou ik hier niet langer blijven? Daarna ben ik dus voor drie maanden teruggegaan en ik zit nu alweer na te denken over een volgende trip daarheen.

Als ik in Nederland ben, denk ik toch vaker na over wat ik misschien wel zou ‘moeten doen’. Op LinkedIn zie ik verhalen van oud-studiegenoten die van alles en nog wat ondernemen en dan ga ik me daar toch mee vergelijken. Terwijl ik weet, fulltime werken zit er voor mij niet in. Het liefst zou ik onderzoek doen op het gebied van voeding. Er wordt vaak een link gelegd tussen autisme en voeding en het lijkt me heel interessant om dat uit te zoeken. Ik ben nu aan het kijken of ik een baan kan vinden op de Universiteit in Wageningen. Misschien dat dat de opstap kan zijn naar zo’n onderzoek.

Zo lang ik me kan herinneren, ben ik al bezig met tekenen. Met verf, potlood, realistisch of juist stripfiguren. De laatste jaren houd ik een dagboek bij waarin ik met een fineliner mijn dag teken. Ik schrijf er dan ook wat korte teksten bij. Dat heb ik in Costa Rica vooral veel gedaan, omdat ik vast wilde leggen wat ik daar allemaal meemaakte.

Op het moment dat ik teken, word ik rustig. Ik kom in een soort eigen wereld terecht waar ik me blij en ontspannen voel. Ik krijg energie van iets creëren. Mensen zeggen steeds dat ik daar meer mee moet doen, met die tekeningen. Maar ik riep alsmaar: Nee, dat is een hobby!

Toch ben ik nu af en toe wel in opdracht aan het tekenen. Bijvoorbeeld gepersonaliseerde kaarten voor een huwelijk. Maar ergens is dat ook best eng om te doen. Wat nu als ze iets vragen wat ik niet kan? Dat denk ik dan wel eens. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook zo dat ze op mijn instagramaccount https://www.instagram.com/janyke_draws/ mijn stijl kunnen zien. Dus eigenlijk weten ze al wat ze kunnen verwachten wanneer ze me een opdracht geven en zullen ze het vast wel leuk vinden.

janyke 16
janyke 1

Het heel goed kunnen focussen is wel een voordeel van mijn autisme. Soms hebben mensen het over ‘ongezond veel’ wanneer ze horen over mensen met een hyperfocus. Maar wat is ongezond? Wie bepaalt dat? Ik vind het juist heel mooi wanneer je iets kunt doen waardoor je je veilig voelt en waar je gelukkig van wordt. Daar zouden anderen niet zo over moeten oordelen.

Maar ja, mensen oordelen en veroordelen nu eenmaal snel. Uit onwetendheid, onbegrip; ik loop daar regelmatig tegenaan. Dan zeggen ze tegen me dat ze ‘ook wel overprikkeld zijn’. Dat zal ook best wel, maar niet in die mate waarin mensen met autisme dat zijn. Voor die mensen is het een belemmering in het dagelijks leven. Alleen… ga dat maar eens uitleggen, dat is nog niet zo makkelijk.

Ik denk wel eens dat mensen het ongemakkelijk vinden dat ik anders over dingen denk, anders naar dingen kijk. Zodra ze dat horen gaan ze daar iets over zeggen om het een soort van te verdoezelen. ,,O, daar ga je vast nog wel anders over denken.” Of ,,Maar dat is voor iederEEN heftig hoor!” Terwijl ik er helemaal geen moeite mee heb om niet mainstream te zijn. Ik heb vaak het gevoel dat ik zaken extra moet uitleggen omdat het anders ongemakkelijk wordt voor de ander. Terwijl ik op zo’n moment helemaal geen troost, of medelijden, of wat dan ook nodig heb. Ik vind het prima om te zijn zoals ik ben.

Ik zou mensen willen vertellen dat autisme niet een rechte lijn is waarop je kunt aantekenen waar iemand zit qua hoeveelheid. Iemand is niet een beetje of heel erg autistisch; iedereen is anders. Denk meer in een spectrum met kleuren. Iedereen heeft andere kleuren en de clou is om erachter te komen hoe iemands kleurenschijf eruitziet. Daar kom je achter door open vragen te stellen. Wat heb je nodig om goed te kunnen functioneren? Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Op die manier worden ook stereotypes over autisme doorbroken.

Klik op de afbeelding binnen de galerij om de volledige afbeelding/tekst te bekijken. 

Skip to content