Mayke

Mayke

Mijn naam is Mayke en ik heb een grote broer en mijn kat heet Dobby. Ik woon bij mijn ouders in het mooie Twente.

Al vanaf mijn vierde jaar ben ik lid van de plaatselijke zwemclub. Tijdens het zwemmen kan ik mijn gedachten helemaal focussen en hoef ik aan niets anders te denken. Dat is heel rustgevend en ontspannend. Door het zwemmen ben ik heel sterk geworden. Mijn grote voorbeeld is Ranomi Kromowidjojo. Zij is voor mij de beste zwemster aller tijden. Zij is hard tijdens de wedstrijd en erg sociaal buiten de wedstrijden om.

Mijn autisme helpt me bij het zwemmen, omdat ik me goed kan concentreren op de zwemslagen en steeds tegen mezelf kan blijven zeggen: “Je komt er! Ook al doe ik er wat langer over, dat maakt niet uit.” Mijn droomdoel is meedoen aan de Paralympische Spelen. Een trainer zei ooit tegen mij dat het helemaal niets uitmaakt als ik er wat langer over doe om de zwemtijden te halen; hij zei dat het hoort bij mensen met mijn genvariatie 22q11, autisme en een lager IQ.

Nadelen van mijn autisme? Soms duurt het wat langer voordat ik de uitleg van trainers begrijp. Want mijn hoofd moet namelijk puzzelen. Daarom zijn groepsopdrachten, waarbij je met zijn tweeën of meer moet zwemmen, voor mij moeilijker. Ook vind ik techniekopdrachten ingewikkeld. Want dan moet mijn hoofd NOG meer puzzelen. Estafettes vind ik ook lastig, want doordat anderen op mij rekenen word ik gespannen. Er is ook altijd veel lawaai. Ik vind dat erg vervelend, want ik kan me daarvoor moeilijk afsluiten.

IMG_1623
IMG_mayke

Tegen mensen die geen autisme hebben zou ik willen zeggen: “Behandel autistische mensen net zoals je andere mensen behandelt. Doe niet alsof wij heel ongewoon zijn.” Gebruik liever geen zinnen met allerlei ontkenningen en moeilijke woorden erin. Ingewikkelde vragen vind ik ook lastig. Sommige formulieren die ingevuld moeten worden zijn voor mij ook veel te moeilijk. Die zouden ze veel makkelijker moeten maken. Ook een duidelijke uitleg erbij geven zou mij helpen.

Het allerliefste zou ik een persoonlijke trainer willen die mij helpt tijdens de zwem- en krachttraining. Zodat die mij de opdrachten goed uitlegt en mij motiveert. Ik wil via mijn talentpagina duidelijk maken dat ik door mijn autisme en lager IQ ondersteuning nodig heb.

Mijn lijfspreuk is: Ik wil het! Ik doe het! Ik kan het! En ik heb het!

Klik op de afbeelding binnen de galerij om de volledige afbeelding/tekst te bekijken. 

Skip to content