Geometry Valley-min

Pim

Reizen is mijn grote passie, maar daarnaast heb ik nog allerlei andere interesses. Ik speel basgitaar in een band, verzamel (en zoek) kristallen, houd van tuinieren en bezoek graag pretparken vanwege de achtbanen.

Ik werk bij dagbesteding Spectrum Multimedia en IT en heb daar al verschillende projecten gedaan. Grafisch werk zoals bedrijfslogo’s ontwerpen bijvoorbeeld.  En verder leer ik veel over programma’s zoals Illustrator, Photoshop en Blender.

Al van kleins af aan ben ik creatief bezig met schilderen, tekenen en fotografie. Bij het laatste ben ik steeds meer gaan focussen op kleine dingen zoals insecten en druppels. Ik heb oog voor de kleinste details. Ik zie mijn creativiteit ook terug bij andere dingen zoals tuinieren, koken en zeker ook bij het muziek maken op mijn basgitaar. Dat doe ik op gevoel, want ik kan geen noten lezen. Maar ik verzin ter plekke een ‘riff’ als het moet.

Mijn autisme maakt me creatief, maar ook gevoelig. Ik focus erg op details en zit af en toe in een hyperfocus als het om een hobby gaat. Mijn gevoeligheid maakt dat ik soms last heb van overprikkeling. Bijvoorbeeld als ik op straat loop; dan let ik op alles en dat komt nogal eens hard binnen. Dat kan soms overweldigend zijn.

Ik neem veel informatie op uit mijn omgeving. Daarom voel ik me ook veel beter als ik op mooie plekken ben of mooie dingen zie. Dat heb ik bij het inrichten van mijn appartement natuurlijk laten meespelen. Er staan veel planten en er hangt een exotische ‘vibe’; dat zorgt ervoor dat ik me prettig voel en goed kan opladen.

Het beeld dat de meeste mensen hebben van een autist klopt vaak niet. Het is niet die man uit de film Rainman. Geen autist is hetzelfde, het spectrum is zo groot! Aan mij kun je bijvoorbeeld aan de buitenkant niks zien. Aan de ene kant fijn misschien, maar aan de andere kant word ik daardoor soms overschat. Dan moet ik uitleggen dat sommige dingen me heel veel energie kosten en dat ik me daarom eerder even moet terugtrekken.

Moai Alps-min
Happy Moai Night-min

Soms heb ik het gevoel dat ‘mijn’ vorm van autisme niet goed begrepen wordt, omdat het niet zwaar genoeg overkomt. Dan moet ik mensen er bijna van overtuigen dat ik het heb. Ik voel me dan niet gerespecteerd en het maakt me onzeker. Want ik vraag me dan af: wanneer moet ik het nu wel of juist niet delen? Ik pas me heel vaak aan mijn omgeving aan.

In de media moet meer aandacht worden besteed aan autisme bij volwassen mannen. Daar wil ik aan bijdragen. Zorgen dat de onwetendheid hierover afneemt. Ik hoop dat A-Talent me hierbij kan helpen. Ook om mijn werk en talent onder de aandacht te brengen. Want het is te overweldigend om alles zelf te doen.

Klik op de afbeelding binnen de galerij om de volledige afbeelding/tekst te bekijken. 

Skip to content