Mozaiek-Maud-1024x768-1-2

Rosanne

Ik ben Rosanne. Momenteel doe ik een studie biologie.

Als kind tekende ik ook al, alleen, toen eiste school heel veel tijd en energie. Daarom was ik niet heel erg serieus met tekenen bezig. Maar drie jaar geleden kreeg ik op allerlei vlakken meer ruimte, vooral mentaal. Ik dook erin en kwam erachter dat ik een ‘spark’ voelde als ik er mee bezig was, met tekenen dus. Zo kan het ook zijn, voelde ik. Nu teken ik elke dag en moet ik mezelf bijna dwingen om ermee op te houden. Nog vijf minuten, zeg ik dan elke keer tegen mezelf. Eigenlijk ben ik onzeker over het resultaat, want ik ben nogal perfectionistisch.

Door mijn autisme kan ik denk ik veel beter focus houden. En ook dieper gaan: ik wil altijd méér weten. Mijn schetsboek neem ik overal mee naar toe. Dat is mijn veilige haven, mijn escape. Wanneer ik onrust voel, ga ik tekenen om daarmee te dealen. En dat helpt.

Ik zou aan mensen duidelijk willen maken dat autisme niet zo stereotype is als zij denken. Er zijn zoveel verschillen! Zelf heb ik lang niet geweten dat ik een vorm van autisme heb. Want in mijn ogen kon ik normaal oogcontact maken en gesprekken voeren. Ik zei tegen mezelf dat ik ‘gewoon’ perfectionistisch was aangelegd en erg verlegen. Iedereen is zo gewend om labels te plakken en aannames te doen. Dat zouden we niet moeten doen. ​

Werk-1-Rosanne-min-2
Werk-5-Rosanne-min-1024x819

Autisme moet niet beschouwd worden als stoornis; het maakt iemand gewoon anders dan anders. Anders dan de standaard dus. Ik vind er heel veel mooie kanten aan zitten. De oprechtheid en de puurheid bijvoorbeeld. Autisme is wie ik ben.

Ik hoop via Stichting A-Talent met andere mensen in contact te komen om ervaringen te delen. En natuurlijk hoop ik dat ik mijn talent verder kan uitbouwen door cursussen te volgen.

Bekijk meer van mijn werk op Instagram: @wyngarts

Klik op de afbeelding binnen de galerij om de volledige afbeelding/tekst te bekijken. 

Skip to content