Waarom we Stichting A-Talent zijn begonnen

Veel mensen met autisme hebben een talent. Dat is hen overigens niet zomaar aan komen waaien. Ze werken er keihard voor. Juist door hun autisme hebben zij een ongekend doorzettingsvermogen en blijven ze kritisch op zichzelf en het eindresultaat. Het leidt tot de meest prachtige foto’s, tekeningen, 3D animaties en ingenieus ontwikkelde computergames. Volgens de oprichters van Stichting A-Talent is het hoog tijd dat deze bijzondere talenten in het zonnetje worden gezet. Dat de focus nu eens komt te liggen op wat er allemaal wel goed gaat. Want te vaak gaat het om de beperkingen.

“En dat is heel erg jammer, want alsmaar focussen op wat er niet goed gaat is desastreus voor de ontwikkeling van een gezond zelfbeeld” aldus Jantien Aerts. Zij is een van de oprichters van Stichting A-Talent en ook ervaringsdeskundige. Haar zoon Quinten is gek op wiskunde en maakt prachtige tekeningen en sieraden.  Door meer de nadruk te leggen op zijn positieve kanten is zijn zelfvertrouwen sterk toegenomen.  

In 2021 besloten Jantien, Rudolf Philipse en Annemein Lindenbergh dat het tijd werd voor een tegengeluid.  Ze bedachten dat het goed zou zijn om juist de talenten van mensen met ASS (Autismespectrumstoornis) onder de aandacht te brengen. Daarvoor werd Stichting A-Talent opgericht. De Stichting heeft als doel het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van jong talent met autisme te vergroten. Daarvoor werd een online platform gebouwd. Hierop kan elk talent een eigen profielpagina krijgen, waarop ze kunnen vertellen over hun talent en hun werk tentoonstellen.  

A-Talent biedt allerlei manieren aan om talenten te ondersteunen

Maar de stichting doet nog veel meer. “Het is niet alleen maar een online expositie. Onze stichting wil de talenten ook helpen hun talent verder te ontwikkelen. Dit doen we bijvoorbeeld via webinars, een buddysysteem of het ter beschikkingstellen van software en hardware.” Talenten kunnen zich ook abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief of met elkaar van gedachten wisselen in de online community. Ook zullen er door het land heen, in samenwerking met regionale partners, fysieke evenementen worden georganiseerd. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. En altijd geldt: er is niets verplicht. Elk talent bepaalt zelf waaraan hij of zij wil meedoen.  

Een ander belangrijk doel is om een kanteling in het denken over autisme teweeg te brengen. Een omslag in het denken van beperkingen naar mogelijkheden. Want mensen met autisme hebben heel veel te bieden! Nu wordt toch nog vaak gedacht dat mensen met autisme vooral lastig zijn, omdat ze zich niet kunnen conformeren aan de ‘gewone’ gedragsregels. Maar als er rekening wordt gehouden met de hun specifieke gevoeligheden blijken ze vaak over superkrachten te bezitten. “Als ze maar iets meer tijd en moeite zouden willen doen om me te begrijpen”; die uitspraak hoort A-Talent helaas maar al te vaak. 

Iemand met autisme heeft ook gewoon gevoelens

“Ik zou wel willen dat mensen die geen autisme hebben, snappen dat ik óók gevoelens heb. En dat ik óók mee wil praten. Nu praten ze altijd tegen mijn moeder, alsof ik er niet bij ben.” Aan het woord is Lincharo, een elfjarige jongen met autisme. Hij is dol op tekenen en gaf laatst, samen met zijn juf, een tekenles aan de kinderen van zijn klas. Daar is hij uiteraard erg trots op.  

De stichting heeft een ANBI-status en is actief bezig met fondsenwerving. Natuurlijk zijn bijdragen van particuliere donateurs ook heel welkom. Meer lezen over de stichting zelf? Klik dan hier. Wil je kennis maken met onze talenten? Je kunt ze bekijken op ons platform.  

Laat een bericht achter

Skip to content